Fietsroutes die door Beek gaan of onze omgeving

www.vvvarnhemnijmegen.nl/routes/fietsroutes/rijk-van-nijmegen

Fieten huren kan via www.fietsverhuur.nl


Giro etappe Nijmegen 49 km
Wat is een etappe uit de Giro d’Italia zonder een goede klim erin. Bij deze route fiets je van knooppunt 35 tot en met knooppunt 04 een deel uit de etappe Arnhem-Nijmegen van de Giro Gelderland. In dit mooie bosrijke gebied kom je als eerste klim de Zevenheuvelenweg tegen. De Zevenheuvelenweg is natuurlijk ook bekend uit de dag van Groesbeek, de derde wandeldag van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen.

De Muur van Beek (tussen 61 en 60 ) is de eerste echte bergetappe in de Giro d’Italia en natuurlijk ook in deze fietsroute opgenomen. Dit is een minder pittige variant op de Muur van Huy welke een beruchte klim is uit wielerklassieker de Waalse Pijl. De wielrenner die als eerst de muur van Beek beklimt en op 96m het hoogste punt bereikt mag in Nijmegen de bergtrui aantrekken. Dus stap op de fiets en test hoe sportief jij bent.

Giro di Berg en Dal 26 km
Deze route van 26 kilometer heeft alle hoogtepunten van deze Giro etappe in zich: de Muur van Beek, de Zevenheuvelenweg, een stukje door Duitsland en natuurlijk de gezellige doorkomstplaatsen Beek, Groesbeek en Berg en Dal.

De fietsroute volgt exact het parcours dat de professionals ook reden, met als enig verschil dat deze route zoveel mogelijk gebruik maakt van fietspaden. Start en finish liggen midden in Berg en Dal. Vanaf de start gaat het via een lange afdaling richting de grensovergang in Wyler (D). Na een aantal vlakke kilometers doemt midden in Beek de zwaarste klim van deze route op: de Muur van Beek, met een stijgingspercentage van bijna 10%!Vervolgens gaat het constant “op en af” tot de afdaling door het centrum van Groesbeek. Als toetje staat de beroemde Zevenheuvelenweg op het menu om daarna lekker uit te puffen op een van de gezellige terrassen in Berg en Dal. Of voor een tweede rondje!

Jubileumroute VVV Groesbeek 44 km
Al fietsend kun je genieten van de prachtige natuur. De route komt onder andere door het prachtige heuvellandschap van Groesbeek. Ook kom je door de Ooijpolder, waar je kunt genieten van de dijken en uitgestrekte uiterwaarden met kleine dorpjes. Aan de hand van deze route fiets je langs vele bezienswaardigheden zoals het Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Museum Mooi Nederland en de Canadese militaire oorlogsbegraafplaats. Fiets over de bekende Zevenheuvelenweg die je naar Berg en Dal brengt. Uiteraard kun je tijdens je route ook een keer afstappen om te genieten van een kopje koffie bij een van de vele horecagelegenheden die je onderweg tegen komt.

Kunstgeheimen 38 km
Het Rijk van Nijmegen biedt tal van bijzondere kunstobjecten aan het water. Objecten die de relatie van de mens met het water verbeelden. Die vertellen over periodes van overstromingen, over gebeurtenissen in de oorlog maar ook over het gevoel dat de mens met de rivieren heeft. Deze route loopt vanuit Nijmegen door het stroomgebied van de Waal naar Millingen en vice versa. Het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas uit Beuningen is de digitale gids op de routes. Van ‘Kunstgeheimen aan het water’ is naast een handig routeboekje die verkrijgbaar is bij verschillende VVV's in de regio ook een route-bundel uitgebracht, gratis te downloaden van de AbelLife-route app.

Landschap vertelt Oost 45 km
Van kerken, burchten, heuvels, kapelletjes, eeuwenoude bomen, een boerderij tot een dijk met uitzicht op de rivier… Daar horen mythes, sagen en legendes bij, vaak vergeten of onbekend. Het project ‘Het Landschap Vertelt’ brengt het landschap tot leven met verhalen uit vroegere tijden uit de regio rond Nijmegen. Het project is een initiatief van Cultuurpact Rond Nijmegen.

Reichswaldroute 50 km
Deze fietsroute gaat grotendeels over Duits grondgebied en laat je kennismaken met het stuwwallenlandschap tussen Nijmegen en Kleef. Je fietst door verschillende landschappen, van een heuvelachtig gebied met veel akkerbouw tot uitgestrekte weidevelden.

De route voert door de mooie natuur van het Reichswald, een bosgebied tussen Gennep, Kleef en Goch, één van de grootste natuurgebieden van de Niederrhein. Het woud was in de Middeleeuwen een geliefd jachtterrein voor keizerlijke bezoekers van het Nijmeegse Valkhof, maar ook van de hertogen van Gelre en Kleef.

Ook tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog is het Reichswald onderdeel geweest van het strijdtoneel. Op verschillende plaatsen zitten nog restanten van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog in de grond, die nu door dieren, zoals o.a. steenmarters, vleermuizen en padden, vredig in gebruik genomen zijn als schuil- en overwinterplaats.

Begin 1945 vond in het bos een belangrijk gedeelte van Operatie Veritable plaats. Dit was een geallieerde campagne met als doel het verdrijven van de Duitse troepen uit het Reichswald. Diep in het bos vochten de infanterie eenheden in bloedige man-tot-man gevechten om de posities van de loopgraven. Sporen van deze loopgraven zijn nu nog te zien en stille getuigen van de bloedige strijd die zich hier heeft voltrokken. In de vele monumenten en oorlogskerkhoven in de omgeving leeft de herinnering hieraan voort.

Tijdens deze Reichswaldroute kom je niet alleen door mooie en indrukwekkende natuur, maar fiets je ook langs bezienswaardigheden. Zo kom je door het historische Kranenburg, de meer dan 1000 jaar oude kerk van Zyfflich, het hoogste punt in de regio: de Duivelsberg en de als fietstraject (per draisine!) in gebruik zijnde oude spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef.

Ooijroute 37 km
De grote verscheidenheid aan landschappen staat centraal bij deze fietsroute door de Ooijpolder en de Millingerwaard. Zo kom je langs oude rivierlopen, uiterwaarden, kleiputten, moerassen en -uniek in Nederland-rivierduinen.

Tijdens het fietsen zul je ook ongetwijfeld de vele “tichelgaten” zien, meertjes die ontstaan zijn door de winning van klei die als grondstof diende voor de baksteenindustrie. De meeste steenfabrieken zijn inmiddels gesloten, maar de meeste schoorstenen staan nog fier overeind.

Je fietst hier door het gebied waar de Rijn ons land binnenstroomt en zich vertakt in de Waal en Pannerdensch Kanaal. Steeds meer uiterwaarden worden teruggegeven aan de rivier waardoor een bijzondere nieuwe natuur ontstaat.

De Millingerwaard is een van de eerste plekken waar dit is gebeurd en werd kort daarna gevolgd door gebieden als de Bisonbaai en de Oude Waal. Je vindt hier een paradijs aan nieuwe planten met veel diersoorten. Denk aan de meer dan 150.000 ganzen die hier komen overwinteren, vissen, insecten, bevers en visarenden. De kans is groot dat je tijdens deze fietsroute kuddes Galloway’s en konikpaarden ziet, grazend in de uiterwaarden.

Mountainbike-route Nijmegen 18, 24 of 43 km
Het Rijk van Nijmegen is een prachtige streek in zuidoost Gelderland, waar 't allermooiste natuurschoon van Nederland te zien is. De routes zijn gelegen in het gebied tussen Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook. In dit heuvelachtig gebied zijn vele bossen te vinden met bomen in allerlei soorten en tinten met daar tussen de veelkleurige akkers en weilanden.

De route kent, voor Nederlandse begrippen, aardig wat hoogteverschil en is afwisselend en technisch. Er zijn zandpaden, singletracks, smalle boswegen en het is heuvelachtig. De heuvels steken zo’n 50 tot 80 meter boven het rivierenlandschap uit. Als het geregend heeft ontstaan er brede modderpoelen. De route is dan erg zwaar.

Hoogtemeters 495

www.mtbroutes.nl/route/503/Nijmegen