De Heerlijkheid Beek

Villa Mooi Nederland ligt in de Heerlijkheid Beek gemeente Berg en Dal. Gemeente Berg en Dal ligt ten oosten van Nijmegen en grenst in het zuidoosten aan Duitsland. 

Aan de ene kant een stuwwal met zijn heuvels, die uit de ijstijd stamt (zo’n 150.000 jaar geleden), met de daarbij behorende schitterende panorama’s en aan de andere kant de Ooijpolder en het rivierenlandschap. Twee totaal verschillende landschappen in één gemeente maken deze omgeving wel erg bijzonder. 

Met de wandelschoenen aan valt er genoeg te beleven in de veelzijdige gemeente Berg en Dal. Ontdek de stuwwal aan de hand van de N70 Natuurwandelroute, die je voert over de heuvelrug met acht “bergen”, met namen als de Boterberg, Ravenberg, Sterrenberg en Duivelsberg. Het Kabouterpad dat door het bos gaat, is erg leuk voor kinderen. Voor de wielerfanaten loopt de route van de Giro langs onze villa. Je gaat hier de Muur van Beek op. Voor de golfliefhebbers ligt op nog geen 10 km afstand van Villa Mooi Nederland, de Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. 

Wat is er te doen?

Directe omgeving

Activiteiten

Musea in de buurt

Wandelroutes die door Beek gaan

Fietsroutes die door Beek of omgeving gaan




 

In en rondom onze gemeente zijn nog veel meer leuke activiteiten.

Beek Berg en Dal is verkozen tot het groenste dorp van Nederland en dat was zeker verdiend, gezien er hier verschillende natuurgebieden liggen. Zo dankt Beek zijn naam aan de beken die in de heuvelrug ontspringen. Door de overvloed aan helder water uit de bronnen, was Beek van de 19e tot ver in de 20e eeuw dus een dorp met zo’n tachtig wasserijen voor de rijke burgerij van Nijmegen. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten. Nu kun je hier nog kennis maken met “Water Werkt”, waarbij het natuurlijke bronwater bovengronds is gebracht in een netwerk van beken, zoals een waterrad tegenover het vroegere gemeentehuis, waterputten en een waterspeelplaats.

In Beek en Ubbergen kun je kennis maken met de vele monumentale villa’s langs de Rijksstraatweg, de oude slingerende tolweg (een initiatief van G.J. Dommer van Polderveldt rond 1820) van Nijmegen naar Kleve in Duitsland. 

Op de hoogste top van de stuwwal ligt De Duivelsberg, een ruig en geheimzinnig stukje natuur. Het is het enige stukje Duits gebied, dat na de Tweede Wereldoorlog bij Nederland is blijven horen. Er zijn steile paden, soms met wat traptreden, die een boswandeling pittig maken. Dit gebied biedt ruimte aan een uitgebreide dieren- en plantenwereld met verschillende soorten uilen, buizerds, marters en hermelijnen. Opvallend is het grote aantal kastanjebomen dat hier door de Romeinen is geïntroduceerd om hun menu “op te leuken”. Overigens zijn er in dit hele gebied allerlei sporen van de Romeinen te vinden. Er zijn in Berg en Dal duidelijke sporen van een groot watersysteem gevonden, om de oudste stad van Nederland, Noviomagum (Nijmegen), van drinkwater te voorzien en in het landschap zijn een aantal kleiputten voor de Romeinse dakpannenindustrie gevonden.